Avocat Elvetia Romania Rechtsanwältin Rumänien Schweiz
Uniunea Nationala a Barourilor Romania Schweizerischer Anwaltsverband
Baroul Avocati Cluj Zürcher Anwaltsverband
Dr. iur. Daniela Camelia Costea
Dreptul de munca si obţinerea permiselor de sedere si de munca în Elveţia
IV. Procedura pentru obţinerea permiselor de studiu (versiune 2014)
Cetăţenii români care vor dori să studieze în Elveţia trebuie să dispună de mijloacele financiare necesare pentru a se putea întreţine pe toata durata studiului. Pentru eliberarea permisului pot fi solicitate de către autorităţi extrase de cont sau alte dovezi sau garanţii privind posibilităţile de întreţinere (spaţiul de locuit, rente, burse etc) precum şi dovada înscrierii la unitatea de învăţământ.
Pentru identificarea şi găsirea formei de învăţământ, de studiu sau de pregătire profesională dorită, pot fi consultate paginile de web ale instituţiilor de învăţământ şi se va urmări îndeplinirea condiţiilor solicitate de către acestea şi care pot diferi de la o unitate la alta (ex cunoaşterea limbii de studiu; unele universităţi pretind trecerea unui examen de limbă sau prezentarea unor atestate de cunoaşterea limbii). Pentru cei care au urmat o parte a anilor de studii în ţară este posibil să le fie recunoscută această perioadă, în funcţie de perioada de studiu şi materiile de învăţământ studiate. Cu privire la îndeplinirea condiţiilor impuse de instituţiile de învăţământ trebuie contactate în mod direct aceste instituţii. Tot instituţiile de învăţământ sunt cele care dispun cu privire la acordarea burselor de studii.
Persoanele aflate în Elveţia la studiu sau pregătire profesională pot munci maxim 15 ore pe săptămână. Persoanele care doresc să lucreze mai mult de 15 ore pe săptămână vor fi tratate ca şi forţă de muncă şi vor trebui să solicite un permis de muncă şi nu unul de studii.
RAin - Avocat Camelia Costea
Avocat Elvetia-Romania/Rechtsanwalt Rumänien-Schweiz